Champignonsaus

Wie kent het niet.
Een lekker saus voor vlees, pasta, aardappelen noem naar op.
Vele van ons maakt dit uit pakjes of zakjes, maar het kan ook vers en lekkerder.
Mijn lieffie houd enorm van deze saus, zeker met haar lievelings stukkie vlees de varkenshaas.


Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd20 minuten

AuteurMartin
WaarderlingMoeilijkheidsgraadGemiddeld


DelenTweetOpslaanDelenDelenBigOven


Ingrediënten

 250 g champignons
 200 ml groentebouillon
 1 sjalotje
 2 el crème fraîche
 30 g boter
 2 el bloem
 2 el platte peterselie

Bereiding

Mise en place
1

Snipper het sjalotje.

2

Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes

3

Hak de peterselie fijn (genoeg voor ongeveer 2 eetlepels)

Bereiding
4

Smelt ca 10 gram boter in een pan en fruit hier in het slalotje

5

Voeg de champignons in porties aan toe en bak ze bruin.

6

Voeg dan de rest van de boter toe en laat smelten.

7

Voeg de bloem toe en roer er doorheen.

8

Giet de groentebouillon erbij en roer goed door tot er geen klontjes meer inzitten.
Laat de saus iets indikken.

9

Roer dan de crème fraîche er door.
Maak de champignonbroomsaus af met wat peterselie.

Notities
10
  1. Champignons
    Let goed op bij Champignons schoonmaken. Gebruik geen water, want de champignon zal dit opzuigen en de smaak wordt dan veel minder lekker. Maar hoe maak je ze dan wel schoon?
    Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken.
  2. Groentebouillon
    In dit recept gebruik ik ½ blokje groentebouillon voor ½ liter bouillon. Heb je een blokje voor 1 liter dan gebruik je ¼ blokje. Je kunt eventueel ook kippenbouillonblokjes gebruiken.
  3. Bewaren
    Koelkast - Wil je deze saus voorbereiden of heb je nog een restje over? Leg een plastic folie over de saus en laat snel afkoelen naar kamertemperatuur. Breng het dan over naar een luchtdichte verpakking. Zo kun je de saus tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
    Diepvries - Leg een plastic folie op de saus (voorkomt een velletje) en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Doe in een diepvriesdoos of zakje en vries in. Zo blijft het 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
    Opwarmen - Verwarm in een klein steelpannetje op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren.
  4. Hoeveelheid>
    Deze saus is genoeg voor 4 tot 5 stukken vlees, 1 pasta maaltijd of om te serveren bij een maaltijd aardappelen voor 4 personen.


Bron:


CategorieKeuken

Ingrediënten

 250 g champignons
 200 ml groentebouillon
 1 sjalotje
 2 el crème fraîche
 30 g boter
 2 el bloem
 2 el platte peterselie

Aanwijzingen

Mise en place
1

Snipper het sjalotje.

2

Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes

3

Hak de peterselie fijn (genoeg voor ongeveer 2 eetlepels)

Bereiding
4

Smelt ca 10 gram boter in een pan en fruit hier in het slalotje

5

Voeg de champignons in porties aan toe en bak ze bruin.

6

Voeg dan de rest van de boter toe en laat smelten.

7

Voeg de bloem toe en roer er doorheen.

8

Giet de groentebouillon erbij en roer goed door tot er geen klontjes meer inzitten.
Laat de saus iets indikken.

9

Roer dan de crème fraîche er door.
Maak de champignonbroomsaus af met wat peterselie.

Notities
10
  1. Champignons
    Let goed op bij Champignons schoonmaken. Gebruik geen water, want de champignon zal dit opzuigen en de smaak wordt dan veel minder lekker. Maar hoe maak je ze dan wel schoon?
    Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken.
  2. Groentebouillon
    In dit recept gebruik ik ½ blokje groentebouillon voor ½ liter bouillon. Heb je een blokje voor 1 liter dan gebruik je ¼ blokje. Je kunt eventueel ook kippenbouillonblokjes gebruiken.
  3. Bewaren
    Koelkast - Wil je deze saus voorbereiden of heb je nog een restje over? Leg een plastic folie over de saus en laat snel afkoelen naar kamertemperatuur. Breng het dan over naar een luchtdichte verpakking. Zo kun je de saus tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
    Diepvries - Leg een plastic folie op de saus (voorkomt een velletje) en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Doe in een diepvriesdoos of zakje en vries in. Zo blijft het 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
    Opwarmen - Verwarm in een klein steelpannetje op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren.
  4. Hoeveelheid>
    Deze saus is genoeg voor 4 tot 5 stukken vlees, 1 pasta maaltijd of om te serveren bij een maaltijd aardappelen voor 4 personen.
Champignonsaus