Maten en gewichten

Internationale Stelsel Eenheden
In Nederland is het wettelijk verplicht te werken met het Internationale Stelsel van Eenheden, met bijvoorbeeld de meter en de kilogram als eenheden voor lengte en gewicht. Toch worden er ook nog steeds oude Hollandse maten gehanteerd, zoals de duim, el, een ton, bunder etc. Ook in de nautische wereld (scheepvaart) worden er nog oude maten gebruikt, zoals een zeemijl of knoop.Angelsaksische Stelsel
In Engeland, -of beter Groot-Brittannië- en op kleine schaal in enkele landen van het Britse Gemenebest, maakt men nog gebruik van het Angelsaksische stelsel (met yard, inch, mile etc), hoewel hier in de komende jaren waarschijnlijk een einde aan zal komen.
Ook in Amerika gebruikt men de eenheden inch, foot, yard etc. Om het nog verwarrender te maken, zijn er nog verschillen tussen diverse Amerikaanse en Engelse maten, ondanks dat de naamgeving hetzelfde is. Wat de maateenheden qua temperatuur betreft, wordt veelal het Fahrenheit stelsel gehanteerd i.p.v. graden Celsius.

Hoeveel is
Hoeveel isMaten in ml of cc
1 druppel0,05 ml
1 theelepel5 ml
1 dessertlepel10 ml
1 eetlepel15 ml
1 borrelglas35 - 40 ml
1 likeurglas35 - 40 ml
1 sherryglas80 ml
1 wijnglas125 - 135 ml
1 kopje150 ml
1 waterglas200 - 250 ml
1 soepkom250 ml
1 diep bord250 - 350 ml
Hoeveel isAndere aanduiding
1 snufjehoeveelheid die je tussen je duim en wijsvinger kunt houden (zout: 0,4 g)
1 mespuntjeca 1 gr of 1 ml
Grammen
Grammen1 theelepel1 eetlepel1 kopje
Aardappelmeel27100
Bakpoeder3780
Basterdsuiker28125
Bloem31080
Boter/margarine512-
Cacaopoeder155
Custerdpoeder-780
Erwten/Bonen--90
Gelatinepoeder14-
Geraspte kaas515100
Griesmeel-990
Honing412-
Jam1530-
Koffie - gemalen-3-
Kokos-460
Krenten/rozijnen-10120
Maizena2575
Mayonaise515-
Melk-15145
Olie410-
Paneermeel410120
Poedersuiker310100
Rijst - rauw-15120
Rijst - gaar-12100
Room410-
Suiker1510
Water-17150
Zout311-
Hoeveel weegt
Hoeveel weegtgram
1 middelgrote aardappel100
1 appel140
1 boterham30
1 ei60
1 eiwit40
1 eigeel20
1 kaasplakje30
1 klontje boter20
1 knoflookteentje5
1 knol of raap150
1 sjalotje10
1 suikerklontje4
1 tomaat100
1 wortel100
1 ui70
Cups?
1 Cup (US)Nederlandse maat
Bloem, meel125 g
boter2 sticks of 8 tbls227 g
Cakemeel110 g
griesmeel170 g
maizena110 g
cacoa120 g
suiker220 g
poedersuiker125 g
kokos geraspt100 g
amandelen geraspt150 g
rijst, risotto200 g
rozijnen200 g
siroop, honing310 g
zout300 g
1 teaspoon zout5,7 g
°C / °F
CelsiusFahrenheitOven Aanduiding
100°C212°FLauw
110°C225°FLauw
120°C250°FLauw
140°C275°FLauwwarm
150°C300°FLauwwarm
160°C325°FWarm
170°C325°FWarm
180°C350°FWarm
190°C375°FMatig heet
200°C400°FHeet
220°C425°FHeet
230°C450°FZeer heet