In de Surinaamse keuken is Saoto een goed gewaardeerde soep.
Terwijl in de Indische toko / restaurantjes Soto wordt gegeten.
Waar komt de soep oorspronkelijk vandaan? En wat is het verschil in smaak?
Voor het antwoord op die eerste vraag duiken we de geschiedenisboeken in. Terug naar het Indonesië van 1890, rond deze tijd trokken Javaanse contractarbeiders naar Suriname om te werken. Door afschaffing van de slavernij waren daar buitenlandse mankrachten nodig om te werken op de plantages. Zo brachten de Javanen de Indische keuken mee naar Suriname.
Gelijkenissen
Kwa ingredienten zijn de soepen nagenoeg gelijk. De basis is een boullion van kip en voor de smaken (boemboe) zit er knoflook, sjalotten, citroengras, korianderzaad, salamblad en laos in. Een gekookt eitje en tauge wordt er in geserveerd als topping.
Verschil
Geelwortel vindt je wel in de soto, maar niet in de Saoto. Soto heeft dan ook een kenmerkende gele kleur. Soto bereid men ook met keriminoten en wordt geserveerd met lontong en gekookte aardappel.
Voor aardappelchips, gebakken uitjes en rijst moet je juist weer en Saoto bestellen.
Probeer het Saoto recept hieronder en oordeel zelf.
Ingrediënten
Bereiding
Doe de kipfilet in en pan en giet het water er overheen.
Snij de uit grof en de teentjes knoflook door midden en voeg deze toe.
Voeg ook de bouillonblokjes, piment- en gemberpoeder tot.
Breng het geheel aan de kook. Verlaag de warmtebron zodra het water kookt en laat het geheel minimaal 2 uur koken met het deksel op de pan.
Het resultaat is een lekkere bouillon.
Haal de kipfilet na twee uur uit de pan en pluis ze met behulp van 2 vorken.
Zeef de bouillon en maak opsmaak met peper en zout.
Voeg de vermicelli toe en verwarm tot het gaar is.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de eieren hard.
Pel de eieren en snijd deze in kwarten.
Doe in het midden van een diep bord een beetje rijst.
Drapeer hier over de tauge en de geplozen kip.
Giet hier over de bouillon met vermicelli
Leg de eitjes op de rand van het bord.
Verdeel de gefrituurde uitjes en patat chipjes over het hele gerecht.
Strooi alles af met verse gemalen peper en gedroogde peterseli
Bron:
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de kipfilet in en pan en giet het water er overheen.
Snij de uit grof en de teentjes knoflook door midden en voeg deze toe.
Voeg ook de bouillonblokjes, piment- en gemberpoeder tot.
Breng het geheel aan de kook. Verlaag de warmtebron zodra het water kookt en laat het geheel minimaal 2 uur koken met het deksel op de pan.
Het resultaat is een lekkere bouillon.
Haal de kipfilet na twee uur uit de pan en pluis ze met behulp van 2 vorken.
Zeef de bouillon en maak opsmaak met peper en zout.
Voeg de vermicelli toe en verwarm tot het gaar is.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de eieren hard.
Pel de eieren en snijd deze in kwarten.
Doe in het midden van een diep bord een beetje rijst.
Drapeer hier over de tauge en de geplozen kip.
Giet hier over de bouillon met vermicelli
Leg de eitjes op de rand van het bord.
Verdeel de gefrituurde uitjes en patat chipjes over het hele gerecht.
Strooi alles af met verse gemalen peper en gedroogde peterseli