Pekingeend met chinese pannekoekje en zelf gemaakt hoisinsaus

Deze keer heb ik de inspiratie van verschillenden plekken gehaald.
Enerzijds bij Francesca en de andere kant is van 24 Kitchen de twee recepten samen gevoegd tot 1 recept.
Trouwens nooit geweten dat er pindakaas in Hoisinsaus zit ;-).
Voor wat betreft de groente kan je er er van alles instoppen zoals worteltjes, radijsjes, wat je maar lekker vindt. Zorg er wel voor dat de groente wel op dezelfde manier wordt gesneden en eventueel even geblancheerd als het echt harde groenten zijn.


Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd1 uurKooktijd40 minutenTotale tijd1 uur 40 minuten

AuteurMartin
WaarderlingMoeilijkheidsgraadGemiddeld


DelenTweetOpslaanDelenDelenBigOven


Ingrediënten

Eend en pannekoekjes
 2 tamme eendenborstfilets
 2 tl sojasaus
 2 tl shaoxing rijstwijnverkrijgbaar bij de toko
 1 tl zonnebloemolie
 ½ tl gemberpoeder
 zwarte peper
 1 shaoxing rijstwijnverkrijgbaar bij de toko
  komkommer
 ¼ Chinese kool
 3 lente uitjes
 Ghee of ander bakvet
Hoisinsaus
 8 el gladde pindakaas
 3 el donkere basterdsuiker
 2,50 el sesamolie
 2,50 el rijstazijn
 225 ml sojasaus
 3 tenen knoflook
 1 el sambal badjak en evt. scheutje shiracha

Bereiding

Mise en place
1

Leg de eendenborstfilets met de vetlaag naar boven op je werkvlak. Snijd vervolgens met een scherp mes de vetlaag ruitvormig in tot op het vlees.

2

Maak een marinade van de sojasaus, shaoxing wijn, zonnebloemolie, gemberpoeder en een snufje zwarte peper.

3

Smeer hier de filets helemaal mee in en leg afgedekt op een bord. Laat 1 uur marineren terwijl het vlees ook op kamertemperatuur komt.

4

Haal de pannenkoekjes uit de vriezer en laat deze ontdooien op het aanrecht.

5

Snijd de komkommer, Chinese kool en lente-ui in flinterdunne reepjes. Dit wordt straks de vulling van de pannenkoekjes.

Bereiding
6

Zet een koekenpan op het vuur en laat deze zeer heet worden. Zonder vet, want dat heb je niet nodig bij eendenborst, door de hitte zal de vetlaag smelten en daarin bak je de eendenborst.

7

Leg de filets op de vetkant in de pan en blijf er 5 minuten vanaf. De vetlaag gaat langzaam smelten en deze kant begint bruin te worden.

8

Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 5 minuten. Als de onderkant mooi goudbruin is, keer je de filets om, zet je het vuur iets lager en voeg je een eetlepel ghee of een klontje boter toe.

9

Voor deze zijde heb je nog ongeveer 5 minuten nodig. Schep met een lepel af en toe wat braadvet over de filets heen.

10

Haal de filets daarna uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.

11

Zet in de tussentijd een pan met een laagje water op waar straks het stoommandje in past. Stoom de pannenkoekjes daarna 10 minuten.

12

Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken met een scherp mes en zet op tafel samen met het stoommandje met de pannenkoekjes, een bord met de reepjes komkommer, Chinese kool en lente-ui en een bakje hoisinsaus.

Hoisinsaus
13

Roer de pindakaas, basterdsuiker, sesamolie, rijstazijn, sambal, shiracha en sojasaus door elkaar. Pel en rasp de knoflook erboven en roer tot een gladde saus.

Aan tafel
14

Leg een pannenkoekje op je bord en smeer er een dun laagje hoisinsaus op. Leg daar naar eigen inzicht reepjes komkommer, Chinese kool, lente-ui en plakjes eendenborst op. Rol je pannenkoekje op en geniet!


Bron:


CategorieKeukenKookmethode

Ingrediënten

Eend en pannekoekjes
 2 tamme eendenborstfilets
 2 tl sojasaus
 2 tl shaoxing rijstwijnverkrijgbaar bij de toko
 1 tl zonnebloemolie
 ½ tl gemberpoeder
 zwarte peper
 1 shaoxing rijstwijnverkrijgbaar bij de toko
  komkommer
 ¼ Chinese kool
 3 lente uitjes
 Ghee of ander bakvet
Hoisinsaus
 8 el gladde pindakaas
 3 el donkere basterdsuiker
 2,50 el sesamolie
 2,50 el rijstazijn
 225 ml sojasaus
 3 tenen knoflook
 1 el sambal badjak en evt. scheutje shiracha

Aanwijzingen

Mise en place
1

Leg de eendenborstfilets met de vetlaag naar boven op je werkvlak. Snijd vervolgens met een scherp mes de vetlaag ruitvormig in tot op het vlees.

2

Maak een marinade van de sojasaus, shaoxing wijn, zonnebloemolie, gemberpoeder en een snufje zwarte peper.

3

Smeer hier de filets helemaal mee in en leg afgedekt op een bord. Laat 1 uur marineren terwijl het vlees ook op kamertemperatuur komt.

4

Haal de pannenkoekjes uit de vriezer en laat deze ontdooien op het aanrecht.

5

Snijd de komkommer, Chinese kool en lente-ui in flinterdunne reepjes. Dit wordt straks de vulling van de pannenkoekjes.

Bereiding
6

Zet een koekenpan op het vuur en laat deze zeer heet worden. Zonder vet, want dat heb je niet nodig bij eendenborst, door de hitte zal de vetlaag smelten en daarin bak je de eendenborst.

7

Leg de filets op de vetkant in de pan en blijf er 5 minuten vanaf. De vetlaag gaat langzaam smelten en deze kant begint bruin te worden.

8

Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 5 minuten. Als de onderkant mooi goudbruin is, keer je de filets om, zet je het vuur iets lager en voeg je een eetlepel ghee of een klontje boter toe.

9

Voor deze zijde heb je nog ongeveer 5 minuten nodig. Schep met een lepel af en toe wat braadvet over de filets heen.

10

Haal de filets daarna uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.

11

Zet in de tussentijd een pan met een laagje water op waar straks het stoommandje in past. Stoom de pannenkoekjes daarna 10 minuten.

12

Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken met een scherp mes en zet op tafel samen met het stoommandje met de pannenkoekjes, een bord met de reepjes komkommer, Chinese kool en lente-ui en een bakje hoisinsaus.

Hoisinsaus
13

Roer de pindakaas, basterdsuiker, sesamolie, rijstazijn, sambal, shiracha en sojasaus door elkaar. Pel en rasp de knoflook erboven en roer tot een gladde saus.

Aan tafel
14

Leg een pannenkoekje op je bord en smeer er een dun laagje hoisinsaus op. Leg daar naar eigen inzicht reepjes komkommer, Chinese kool, lente-ui en plakjes eendenborst op. Rol je pannenkoekje op en geniet!

Notes

Snelle pekingeend met Chinese pannenkoekjes