Stokbrood

Hoewel het bakken van brood meer de afdeling en specialiteit is van Jessica, wil ik me zelf nog wel eens wagen aan stokbrood en gevulden koeken (maar daar over later meer).
Dit is een simpel receptje om redelijk snel een stokbroodje te kunnen maken.
Moeilijk is het niet wat ik kan het ook 😉
En ja naar de lokale super is makkelijker, sneller maar ik weer niet of het lekkerder is.
Wees nou eerlijk, als je een paar uur besteed aan een mooi BBQ gerecht, dan hoort daar ook een mooi bijgerecht bij.


Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd30 minuten

AuteurMartin
WaarderlingMoeilijkheidsgraadBeginner


DelenTweetOpslaanDelenDelenBigOven


Ingrediënten

 250 g bloem
 150 ml handwarm waterca. 35 / 36 graden, je moet net voelen dat het warm is.
 6 g instant gist
 5 g zout

Bereiding

Kneden met de keukenmachine
1

Los de gist op in het water en laat even staan.
Zeef de bloem boven de mengkom van je keuken machine.
Doe aan één kant van de kom het zout en aan de andere kant het water met de gist.
Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg met de deeghaak tot een het en bal vormt.
Dat duurt ongeveer een minuutje

Kneden met de hand
2

Los het gist op in het water en laat dit even staan.
Als je deeg met de hand maakt zeef je de bloem boven het werkblad en maak hier een bergje van en maak in het midden een kuiltje.
Strooi het zout rondom de buitenste rand van je bergje bloem.
Giet na een paar minuten het water met het gist in het kuiltje

3

Veeg nu steeds wat bloem in het kuiltje met water en kneed met je handen.
Ga net zolang door met kneden tot je en stevige bal hebt die niet meer aan je handen kleeft. Bestuif je handen met wat bloem, dit helpt tegen het plakken tijdens het kneden.

Rijzen en bakken
4

Doe het deeg in een met olie ingevetten kom, leg hier hier een vochtige theedoek over en laat de bol één uur rijzen op kamertemperatuur.
Na een uur is de bol ongeveer in volume verdubbeld

5

Bestuif je werkblad met bloem.
Verdeel het deeg in 2 delen en rol hier twee stokbroden van.
Leg de stokbroden op een met bakpapier bekleed rooster of een met bakpapier bekleede stokbrood vorm.
Dek af met een vochtige theedoek en laat weer 40 minuten rijzen.

6

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.
Vul een braadslede met water en zet deze onderin de oven.
De oven heeft nu de tijd om te verwarmen en door het water krijg je een vochtige atmosfeer in de oven.
Laat de braadslede met water in de oven staan tijdens het bakken van de stokbroden

7

Na de tweede rijs, bestrooi je de stokbroden met wat bloem.
Snijd met een plat mes nu zigzag wat sneetjes aan de bovenkant van je stokbrood en zet het rooster ca 15 minuten in de oven.

8

Haal de stokbroden eruit als ze mooi bruin zijn geworden.
Klop met een vork of lepel op de broden, als het een beetje hol klinkt zijn ze klaar.
Laat de stokbroden afkoelen op een rooster


Bron:


CategorieKeuken,

Ingrediënten

 250 g bloem
 150 ml handwarm waterca. 35 / 36 graden, je moet net voelen dat het warm is.
 6 g instant gist
 5 g zout

Aanwijzingen

Kneden met de keukenmachine
1

Los de gist op in het water en laat even staan.
Zeef de bloem boven de mengkom van je keuken machine.
Doe aan één kant van de kom het zout en aan de andere kant het water met de gist.
Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg met de deeghaak tot een het en bal vormt.
Dat duurt ongeveer een minuutje

Kneden met de hand
2

Los het gist op in het water en laat dit even staan.
Als je deeg met de hand maakt zeef je de bloem boven het werkblad en maak hier een bergje van en maak in het midden een kuiltje.
Strooi het zout rondom de buitenste rand van je bergje bloem.
Giet na een paar minuten het water met het gist in het kuiltje

3

Veeg nu steeds wat bloem in het kuiltje met water en kneed met je handen.
Ga net zolang door met kneden tot je en stevige bal hebt die niet meer aan je handen kleeft. Bestuif je handen met wat bloem, dit helpt tegen het plakken tijdens het kneden.

Rijzen en bakken
4

Doe het deeg in een met olie ingevetten kom, leg hier hier een vochtige theedoek over en laat de bol één uur rijzen op kamertemperatuur.
Na een uur is de bol ongeveer in volume verdubbeld

5

Bestuif je werkblad met bloem.
Verdeel het deeg in 2 delen en rol hier twee stokbroden van.
Leg de stokbroden op een met bakpapier bekleed rooster of een met bakpapier bekleede stokbrood vorm.
Dek af met een vochtige theedoek en laat weer 40 minuten rijzen.

6

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.
Vul een braadslede met water en zet deze onderin de oven.
De oven heeft nu de tijd om te verwarmen en door het water krijg je een vochtige atmosfeer in de oven.
Laat de braadslede met water in de oven staan tijdens het bakken van de stokbroden

7

Na de tweede rijs, bestrooi je de stokbroden met wat bloem.
Snijd met een plat mes nu zigzag wat sneetjes aan de bovenkant van je stokbrood en zet het rooster ca 15 minuten in de oven.

8

Haal de stokbroden eruit als ze mooi bruin zijn geworden.
Klop met een vork of lepel op de broden, als het een beetje hol klinkt zijn ze klaar.
Laat de stokbroden afkoelen op een rooster

Notes

Stokbrood